Mahkumlar, açık havada çocuklardan daha fazla zaman geçiriyor…

10th August 2016

ÇOCUKLAR DIŞARIDA TIPKI HAPİSANE MAHKUMUYMUŞLAR GİBİ AZ ZAMAN GEÇİRDİKÇE, OYUN OYNAMADA DRAMATİK BİR AZALMA GÖRÜLMEKTEDİR

Sir Ken Robinson, çocuklarımızın gelecekteki başarısının tehlikede olduğunu bildiriyor. Tüm anne babaların yarısı çocuklarının içeride ve dışarıda daha iyi bir oyun dengesine sahip olmasını istiyor

Bugün yayınlanan bir küresel çalışma, çocukların oyun zamanının dramatik biçimde düştüğünü, çocukların çoğunun açık havada hapisanedeki bir tutuklu kadar az zaman harcadığını işaret ediyor.* Ortalamada çocuklar dışarıda her gün bir saat ya da daha az vakit geçirirken, onda biri hiç dışarıda oynamıyor.

OMO tarafından Kirlenmek Güzeldir kampanyası kapsamında oluşturulan ‘Dengeli Oyun’ raporunda, dünya çapında 12.000 ebeveyne anket yapılmıştır. Ebeveynlerin üçte ikisi (yüzde 64’ü) çocuklarının kendi çocukluklarındaki fırsatları yakalayamayacağına inanıyor. Sir Ken Robinson, eğitim, yaratıcılık ve insan gelişimi uzmanı ve Kirlenmek Güzeldir Çocuk Gelişimi Danışma Kurulu Başkanı, şu yorumu paylaşıyor:

“Akademik araştırmalar aktif oyunun çocukların öğrenmesinin nötr ve öncelikli yolu olduğunu göstermektedir.  Bu, özellikle de hızlı zihin gelişim dönemlerinde sağlıklı şekilde büyümeleri ve gelişmeleri için çok önemlidir. Bununla birlikte, oyun genellikle anlamsız olarak görülmekte ve gözardı edilmektedir. Dolayısıyla, okulda ve evde çocukların aktif oyun zamanlarında giderek artan ve tehlikeli boyutlarda bir azalma eğilimi görülmektedir.”

Modern yaşamın oluşturduğu baskılardan ötürü ebeveynlerin yarısı çocukları ile birlikte dışarıda oyun oynamak için zaman ayıramadıklarını belirtiyorlar. On ebeveynden dördü ise çocuklarının bulundukları toplum içinde güvenli bir şekilde oynamak için uygun yerlerden yoksun olduklarını bildiriyor.

Uzmanlar çocukların teknolojiyi kullanmasının çok çeşitli yararları olduğu konusunda hemfikir olmakla birlikte, ‘ekran başında geçirilen zaman’ çocukların açık havaya çıkmasında başlıca engel olarak kabul edilmektedir. Ebeveynlerin yaklaşık onda sekizi (%78) çocukların teknolojinin dahil olmadığı oyunları oynamayı reddettiğini söylemektedirler. Yaklaşık aynı sayıda (%80) ebeveyn, çocuklarının dışarıda ‘gerçek’ spor oyunu oynamaktansa ekran başında sanal spor oyunu oynamayı tercih ettiklerini söylemektedir.

Sir Ken şu şekilde devam ediyor:

“Endişe verici bir oyun dengesizliği söz konusu. Teknoloji mükemmel bir eğitim ve eğlence kaynağı olabilir, ancak çocukların zihinlerini ve bedenlerini tam olarak çalıştırabilmeleri ve çevrelerindeki dünyayı öğrenmeleri için farklı türlerde oyunları oynamaları gerekir. Özellikle kentsel ortamlarda şehir parklarına ve diğer oyun alanlarına yetersiz kaynak ayrılmasının yanı sıra, bu nesil tam bir hareketsizlikle karşı karşıya.”

“Oyun, çocukların öğrenmelerine ve deneyimlemelerine, odaklanmalarına, daha bağımsız olmalarına ve sosyal güven oluşturmalarına yardımcı olur. Oyun, aynı zamanda çocukların kurallara uymak, sıralarını beklemek, başkalarının tercihlerine değer vermek, kaybetmeyi kabul etmek, sabır, tolerans, açık fikirlilik ve empati gibi önemli sosyal değerleri öğrenmelerine yardımcı olur.”

“Çocukların güven içinde ama özgürce oynamalarına izin verin. Girişimciliklerine, hayal kurma ve yaratma becerilerine hayran kalacaksınız. Gelişimlerini zenginleştirmek ve başarılı, çok yönlü ve mutlu yetişkin olabilmeleri için çocukların hayatında aktif oyuna hak ettiği yeri vermeliyiz.”

Açık havada oyun oynama eksikliğine daha çok dikkat çekmek için OMO/Persil oyun oynamadaki mevcut dengesizliği tüm çıplaklığıyla gösteren Çocukları Özgürleştirin adlı düşündürücü filmi yarattı.

Wabash, Indiana’daki yüksek güvenlikli bir hapishanede çekilen filmin yönetmeni Toby Dye mahkumlarla açık hava zamanının onlar için ne anlama geldiğini sordu. OMO Global Sermaye Direktörü James Hayhurst şu şekilde açıklıyor:

“Günümüz çocuklarının açık havada mahkumlar kadar az zaman geçirdiğini farkettiğimizde şok olduk. İşte bu yüzden OMO/Persil, oyunun çocukların öğrenmesi ve gelişimi için önemi hakkında küresel bir tartışma başlatmak amacıyla Çocukları Özgürleştirin’i yapmaya karar verdi. Film aynı zamanda bizi, ailelere hem evde hem de okulda açık havada oyunun önemini yeniden keşfetmelerine yardımcı olmanın yollarını düşünmeye sevketti.”

Oyun dengesizliğini düzeltmek için, OMO/Persil ailelerin üç basit adım atmalarını öneriyor:

Bugün çocuğunuzla dışarı çıkın – dışarı çıkmak ve kirlenmek için fikirlere www.dirtisgood.com adresinden ulaşabilirsiniz

Tartışmaya katılın – OMO uzmanların ve partnerlerin görüşlerini aldı ama ailelerin seslerini de duyması gerekiyor. Dışarıda oyun oynamanın önündeki engeller nelerdir? Anne babalar, çocuklarının oyun oynama olanakları hakkında neler hissediyorlar? OMO daha sonra aileleri desteklemenin daha fazla yolunu sunacaktır

https://acikhavaokulgunu.com/ adresini ziyaret ederek Açık Hava Okul Günü için çocuğunuz okulunu kaydettirin. OMO dünya genelinde sınıf dışında eğitimi hedefleyen bu küresel girişimin bir partneri olmaktan gurur duyuyor.

Daha fazla bilgi ve Çocukları Özgürleştirin filmini izlemek için www.dirtisgood.com adresini ziyaret edin.

*Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Konseyi mahkumların her gün minimum 60 dakikayı dışarıda geçirmeleri gerektiğini belirtmektedir. http://www.ohchr.org/EN/ProfessionalInterest/Pages/TreatmentOfPrisoners.aspx

Wah! Hebat, Anda sudah mendaftar!

Terima kasih sudah bergabung dengan gerakan ini! Silakan bagikan dengan rekan kerja dan teman-teman Anda untuk membantu memastikan bahwa anak-anak di seluruh dunia dapat beraktivitas di luar kelas untuk belajar dan bermain setiap harinya.

Wah! Hebat, Anda sudah mendaftar!

Terima kasih sudah bergabung dengan gerakan ini. Kami sudah tidak sabar untuk melihat apa yang akan Anda lakukan di hari itu! Silakan bagikan dengan rekan kerja dan teman-teman Anda untuk membantu memastikan bahwa anak-anak di seluruh dunia dapat beraktivitas di luar kelas untuk belajar dan bermain setiap harinya.

Wah! Hebat, Anda sudah mendaftar!

Terima kasih sudah bergabung dengan gerakan ini! Silakan bagikan dengan rekan kerja dan teman-teman Anda untuk membantu memastikan bahwa anak-anak di seluruh dunia dapat beraktivitas di luar kelas untuk belajar dan bermain setiap harinya.

Wah! Hebat, Anda sudah mendaftar!

Terima kasih sudah bergabung dengan gerakan ini. Kami sudah tidak sabar untuk melihat apa yang akan Anda lakukan di hari itu! Silakan bagikan dengan rekan kerja dan teman-teman Anda untuk membantu memastikan bahwa anak-anak di seluruh dunia dapat beraktivitas di luar kelas untuk belajar dan bermain setiap harinya

Terima kasih sudah menghubungi Belajar di Luar Kelas

Terima kasih telah bergabung dengan gerakan ini, kami tidak sabar untuk melihat apa yang Anda hadapi pada hari itu! Tolong bagikan ini dengan rekan kerja dan teman Anda untuk membantu kami memungkinkan setiap anak untuk belajar di luar rumah setiap hari dan belajar setiap hari 🙂 Lihatlah tab sumber daya untuk gagasan hari ini – dan untuk belajar dan bermain setiap hari!